<
Skip to main content

Energielabel woningen

Als je je huis gaat verkopen of wanneer je een woning gaat verhuren, dan ben je wettelijk verplicht een geldig geregistreerd energielabel te overhandigen. Het energielabel laat zien hoe zuinig/onzuinig je huis is, en wat je kunt doen om het energiezuiniger te maken. Als koper of huurder heb je recht op een energielabel.
Het energielabel moet, voordat de woning via advertenties bij een makelaar, Funda en/of website van woningcorporaties wordt aangeboden, zijn gemaakt en geregistreerd zijn. Is het energielabel er niet, dan riskeert de verkoper of verhuurder een boete van € 435,-.

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in zien of een woning energiezuinig of -onzuinig is. Een keuze voor een energiezuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis is goed geïsoleerd, heeft een energiezuinige ventilatiesysteem, (mogelijk) zonnepanelen en wordt op een duurzame manier verwarmd.

Niet voor alle woningen/panden hoeft een energielabel gemaakt te worden. De uitzonderingen zijn:

  • monumenten;
  • gebouwen voor religieuze activiteiten, zoals kerken en moskeeën;
  • vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2;
  • (agrarische) bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking (fabriekshallen);
  • gebouwen die niet langer dan twee jaar worden gebruikt, zoals noodgebouwen en bouwketen;
  • recreatiewoningen die minder dan vier maanden per jaar in gebruik zijn;
  • gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals schuren of garages.

Het energielabel wordt opgesteld door een gediplomeerde energieprestatie adviseur (EP Adviseur). Een woning wordt op meer dan 150 unieke kenmerken gecontroleerd! BAB-Apeldoorn heeft een ervaren en gediplomeerde EP-Adviseur in dienst.
Voor meer informatie over het energielabel, neem gerust contact met ons op.

Benieuwd naar het energielabel van je huis? Kijk op  www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/